Dziękuję Panowie (seacargoo.com i skrzyp) za odpowiedzi, cały czas czytam na ten temat ale sporo się już od Was dowiedziałem.
Mam jeszcze pytanie - odnośnie tych kosztów celnych.
Jak wiadomo doliczają cło w zależności od tego jaki to produkt, później do całej wartości (towar + cło) jeszcze 23 % VAT-u ?
Jakie są przykładowe opłaty kurierskie za czynności celne (przy wyborze drogi lotniczej) - pisałem do DHL, DPD, TNT - i nie uzyskałem żadnej zbliżonej wartości (chcą znać rozmiary przesyłki - których ja jeszcze nie znam) - powiedzmy, że będzie to przesyłka o wadze 30 kg. Ile przykładowo kurier może za takie czynności skasować (czynności celne + wysyłka do mnie) - proszę podać jakiś zakres cen (tylko nie do nieskończoności).
Mam nadzieję, że jakoś (z Waszą pomocą) ominę problemy.
Zanim coś zamówię najpierw napiszę tutaj z zapytaniem

Może i Wasz kolega "aphkez" to życzliwy człowiek, mnie się jednak dał poznać jako "ZŁOŚLIWY CZŁOWIEK" - NADĘTY.
Nie chcesz pomóc lub nie umiesz, lub jesteś tak zapracowany lub chcesz za to kasę - to nie pomagaj - po co bić pianę i wkurzać innych - no chyba, że sprawia to komuś przyjemność.
Pozdrawiam Panów serdecznie i życzę miłego wieczoru.
P.s. Będę wdzięczny za każde rady i podpowiedzi (niekoniecznie od wspomnianego kolegi).