jkboss napisał(a):
Chciałem niejako podpiąć się pod temat. Jestem obecnie w Bangkoku gdzie chciałem zrobić trochę zakupów... Moje pytanie jest następujące: Jakie konkretnie informację MUSZĘ posiadać na fakturze, by potem przywiezione w bagażu towary oclić u celnika na lotnisku?. Z zebranych informacji uzbierałem:
Faktura szczegółowa czyli "Commercial Invoice":
- pełna nazwa potoczna towaru
- z czego zrobiony
- dla kogo
- ilość
- wartość
- numer faktury
- waluta
- waga
- pochodzenie towaru
Czy jest jeszcze coś o czymś zapomniałem?
Towar, który chcę kupić to biżuteria sztuczna. Clić będę jako osoba prywatna, więc EORI nie mam, a jeśli trzeba będzie on niezbędny to chyba w tracie da radę to załatwić.
Proszę o pomoc.
Witam
Niestety nie może Pan sprowadzać towaru w ilościach handlowych jako osoba prywatna.
Po prostu zatrzymają Panu towar na lotnisku. Opłaty lotniskowe są dosyć spore a będzie Pan musiał założyć firmę, więc radzę się zastanowić nad tym posunięciem

Na fakturze musi być nazwa sprzedającego, nr faktury, data wystawienia, nazwa odbiorcy, nazwa towaru , ilość , cena jednostkowa, wartość faktury oraz waluta f-ry.
w razie innych pytań zapraszam na priv.