Witam,
Zamierzam zacząć sprowadzać towar z chin pod własną marką. Fabryka proponowała mi wysyłkę kurierem DHL za 200 $ .
Są to produkty podlegające pod ustawę o ogólnym bezpieczeństwie produktów, więc z tego co wiem nie muszę się martwić o certyfikaty CE i inne, wystarczy, że na opakowaniu produktu znajdzie się intrucja użytkowania oraz ostrzeżenia.
Jest to próbne zamówienie , małe, więc cena zamówionego towaru to ok 800 $ + dodatkowe koszty czyli transport , cło + vat. Towar to drobnica, 1000 szt , każda sztuka waży po 20 dag z opakowaniem maks.
I tu pojawiają się moje pytania:
1. Czy etykietę z moimi danymi czyli importera/producenta oraz z PL instrukcją muszą wydrukować na opakowaniu już w Chinach czy mogę ew. nakleić te dane po dostarczeniu towaru do mnie ?
2. Czy zamówienie kuriera zostawiam fabryce czy mogę sama skontaktować się z firmą w PL i zamówić transport ,aby odebrali go z fabryki ?
3. Czy jeśli paczka będzie szła kurierem, to załatwianiem wszelkich formalności związanych z odprawą celną nie muszę się już przejmować, bo oni to załatwią? Domyślam się, że za dodatkową opłatą

Gdzieś tu czytałam że wzięli ok 160 zł. Czyli tylko zamawiam uu Chińczyka, płacę mu, dostaję kolejną fv do opłacenia od kuriera za odprawę celną itp , opłacam i dostaję paczkę pod drzwi ?
4. Pominęłam jakieś koszty ? 800 $ towar + 200 $ przesyłka = 1000$
Cło - w Systemie ISZTAR, o ile dobrze go odczytuję widzę przy interesującej mnie kategorii do każdego wyświetlanego kraju/ kodu kraju "Preferencja taryfowa: 0 % " . Nie ma ani Chin, ani kodu kraju, do którego należą Chiny.
Vat - 23 % z 1000$ = 230 $
Koszt odprawy celnej = myślicie że maksymalnie mogę założyć 170 zł ?
Łącznie 1000$ + 230$ + 170 zł
Coś ominęłam?
Na forum widziałam , że była poruszana jeszcze jedna kwestia - zakup towaru na aliexpress . Czy faktycznie można taki towar wprowadzić do sprzedaży ? Zamawiam towar podajac adres firmowy . Wiadomo, z Ali towar przychodzi zwykle PP bez żadnych dokumentów. Czy jeśli chcę to oclić to idę do której z prywatnych agencji celnych czy do urzędu celnego ? Zabieram ze sobą ew. towar i.... co jeszcze? Screen aukcji ? Potwierdzenie przelewu ? Ile mniej więcej taka przyjemność może kosztować zakładając, że towar będzie wart ok 40 $? Po wcześniejszym oklejeniu produktu nalepką z danymi importera i instrukcją , zalatwieniem odprawy celnej mogę już wprowadzić produkt do obrotu ? Aby zaksięgowac produkt w firmie wystarczy potwierdzenie przelewu, screen aukcji i odprawa celna?
Przepraszam za tyle laickich pytań, ale czytam o tym wszystkim od kilku tygodni , mam już mętlik w głowie i potrzebuję potwierdzenia czy dobrze to zrozumiałam, ew. poprawek i opiniii od osób, ktore mają doświadczenie w tej kwestii.