Dziękuję za odpowiedz i mam jeszcze jedno pytanie bo nie do końca mam pewność czy w tym przepisie chodzi tylko o części oryginalne tzw. OE czy też również o tanie chińskie zamienniki . Bo w przepisie pisze :
"Mechaniczne części zamienne dostarczane przez
producenta maszyny faktycznie nie podlegają oznakowaniu CE "
i ok ale czy to nie dotyczy sytuacji kiedy kupujemy tzw. oryginały
producenta np. Toyoty a już nie ma odniesienia jeśli jest to zamiennik jednak jakościowo zdecydowanie słabszy nie ukrywajmy produkowany gdzieś w chinach ? Bo nie chciałbym mieć problemów , gdzie to ewentualnie zweryfikować ? Ewentualnie czy wie Pani jak firmy importujące takie części sobie z tym radzą i czy jakieś inne "homologacje/certyfikaty" są potrzebne ? I nie wiem też czy na pewno nazwa "maszyny" odnosi się do aut osobowych/dostawczych - bo maszyna to jakby brzmi ze gdzieś w fabryce stoi i produkuje coś a nie do końca auto którymi jeżdżą ludzie, ale może się mylę ?
Polecam stronę
www.oznaczenie-ce.pl , jest tam wiele przydatnych informacji związanych z CE . Można również zwrócić się do instytucji nadzorującej kwestie bezpieczeństwa produktów , mam na myśli Państwową Inspekcję Handlową lub Państwową Inspekcję Pracy ( nadzór nad maszynami ) . W zależności od rodzaju importowanych produktów różne instytucje zajmują się różnymi grupami towarów .
Czytając o imporcie z chin natrafiłem również na bardzo dziwną ( ale wolę się upewnić ) informacje ze palety drewniane ( a pewnie na takiej przyjdzie towar ) z chin się w Polsce dezynfekuje z insektów ( sic! ) , czy to prawda ? a jeśli tak to czy to jest w gestii agencji celnej ?
Certyfikatu fumigacji nie musi być ( mam na myśli formę papierową ) , ale na opakowaniu drewnianym MUSI być wypalony stempel zgodny z ISPM15
http://piorin.gov.pl/eksport-i-import/o ... drewniane/ . Oczywiście opakowania należy zgłosić w granicznym inspektoracie IORIN . Jeśli okaże się , że opakowania drewniane nie posiadają oznaczeń - nie są dopuszczane do obrotu na terytorium UE i należy przeprowadzić procedurę zniszczenia. Wszystkie koszty zw. z tym procesem obciążają importera.
I ostatnie pytanie skoro w stopce jest informacja o transporcie . Planuję taką próbna paletę i chińczycy podają ceny tylko EXW także interesuje mnie całkowity koszt brutto u Pani takiej palety ( max 1m3 + max 30 kg+ waga samej palety ) od drzwi chińczyka z Kantonu (
https://fmparts.en.alibaba.com/ - firma jest droższa od innych ale wyglada na pewniejsza i alibaba daje też tu ubezpieczenie co ważne) do mnie do firmy w Polsce ( łacznie z wszystkimi kosztami celnymi etc ) ?
Do przygotowania wyceny na bazie EXW potrzebny mi będzie kod pocztowy w Chinach ( miejsca załadunku ) .
Zależy mi też na opiniach innych osób które już są doświadczone w handlu z chińczykami gdyż nie mogłem takich potrzebnych mi informacji znaleźć na forum ...
Pozdrawiam