TomekTomek napisał(a):
Odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie to ja korzystam z mbanku i za $5000 bierze mi około 20zł prowizji za przelanie do dużych Chińskich banków ale może jak trafisz na jakiś inny to będzie drożej za pośrednika.
Jeżeli natomiast chodzi o kantory internetowe to teraz dużo firm się na nie przerzuciła gdyż oferują najtańszą walutę, a
wymiana waluty jest w miarę szybka i przyjemna (bez latania z gotówką i bez wychodzenia z domu)
Polecam fajną Porównywarkę Kantorów Internetowych
http://strefawalut.pl, w sieci jest o niej ostatnio głośno, gdyż kantory się wkurzają, że strefa walut publikuje ich kursy w czasie rzeczywistym ze stron. W każdym razie, na strefawalut znajdziesz najtańszy i najlepszy kantor.
Mnie to smierdzi na taka odleglosc jak z Sopotu do Hong Kongu reklama strefywalut (czyli w sumie syfilis), cokolwiek to jest. Kazdy bank jest 'dobry'. Mam klienta w BGZ, mam klienta w mbanku, mam klienta w banku na jakims zadupiu (jak on sam to opisuje), mam roznych klientow w roznych bankach i w sumie, zaden nie narzeka, czasami zdarza sie tak, ze klient zamiast our zaznaczy sha albo ben i nic sie nie dzieje, przychodzi do mnie mniej kasy o te 20 czy 30 usd i spokojnie klienta o tym informuje: na luzie stary rozliczymy to sobie przy nastepnej transakcji....
Ogolnie wszystkie banki to dziadostwo, ja w moim banku w Chinach wyobrazcie sobie, poza pewna strefa mam 50USD... z Chin do Chin! i co? mam plakac z tego powodu? totalna glupota jest szukanie banku na sile szczegolnie jesli masz spolke prawa handlowego: Sp. z o.o. albo S.A. tylko dlatego, zeby oszczedzic kilka zlotych na przelewie. W banku budujesz sobie tez wiarygodnosc. Tacy klienci, ktorzy skacza z bankow do bankow robia sobie cholerna krzywde, ktora im zaprocentuje na przyszlosc. Jeden z moich klientow (ma nawet swoj wlasny sklad celny) doprowadzil do tego ze dostal kredyt na 1%.... on nie mysli o kilku zaoszczedzonych zlotowkach na przelewie, tylko mysli przyszlosciowo. Facet robi niezla kase. Pierwszy jego zakup w Chinach - kilka tysiecy USD. Drugi ponad 20.000USD.... Wszystko jest kwestia tego jak z nimi rozmawiasz i... 'jaki masz leb do interesow...'
Tel: +86 18 66 500 45 46
Tel. stacjonarny (NIE KOMORKA!) PL: 22 307 90 58 lub 61 666 09 09 - laczy z Chinami