Witam serdecznie.
Piszę tutaj ostrzegając potencjalnych przyszłych importerów i prosząc o rade.
Jakiś czas temu zamówiłem poprzez portal ALIBABA u złotego sprzedawcy 30 konsol PSP, płacąc za całośc niemałą sumę. Negocjace odbywały się mailowo,telefonicznie, oraz jeśli ktoś moze sie orientuje poprzez komunikator TRADE MENAGER udostępniany przez w/w portal. Po 5 dniach od daty dokonania przelewu dostałem od uroczej przedstawicielki w Chinach informację, że pieniądze zostały u nich zaksięgowane i ze wysyła paczkę. Po kilkunastu godzinach miałem juz numer nadania. W ciągu 7 czy 8 dni paczka doszła do mnie do domu. Jako,że odbieram bardzo dużą ilośc paczek nie zróciłem uwagi na adres nadawcy. Po pewnym czasie uświadomiłem sobie, że paczka która przyszła jest nadana z Chin, jej wielkość nie odpowiadała zamawianym produktom, a na karcie informacyjej napisane było "gift"-podarunek. W środku zamiast 30 konsol była torebka damska (podróbka bardzo znanej firmy-całkiem przyzwoita) oraz bluza. Natychmiast napisałem zapytanie do firmy Chińskiej, niestety juz nie uzyskałem odpowiedzi. Status na komunikatorze jest cały czas "niedostępny", nie odbierają telefonów i nie odpowiadają na maile (mija juz trzeci tydzień)
Skontaktowałem sie ze swoim wcześniejszym kontrahentem w Chinach z prośbą o pomoc. I tutaj pojawia się paradoks, firma istnieje i ma się dobrze. Aby sie o tym przekonać założyłem fikcyjne konto na portalu ALIBABA, po czym skontaktowałem się z firmą. Ich odpowiedź była natychmiastowa. Rozmawiali do czasu, aż nie przdstawiłem im mojego problemu- w tym momencie kontakt się urywa. Obecnie mam założone kolejne fikcyjne konto i wiem, że firma pracuje codziennie zupełnie normalnie.
Cała sprawę naświetliłem obsłudze portalu ALIBABA (niestety oni prowadzą tylko portal i nie odpowieadją za przeprowadzane transakcje), ambasadzie Polskiej w Chinch (brak odzewu) oraz złożyłem doniesienie do polskiej prokuratury o popełnieniu przestępstwa oszustwa (brak mi wiary w polski wymiar sprawiedliwości a juz na 100 proc w załatwienie sprawy międzynarodowej).
I teraz moje pytanie:
Czy ktokolwiek z Państwa zna jakaś magiczną metodę na pozytywne rozwiązanie tej sprawy, może ktoś wie jak skontaktować się z chińska policją. Jakiekolwiek informacje będą dla mnie bardzo cenne.
Jeśli ktoś jest zainteresowany co to za forma podaję link:
www.fadbrand.com (na alibabie SHISHI MALI INDUSTRIAL LTD)
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Marcin Michalewski