andachiel napisał(a):
WWOWOWO......LC OD 10K ?????? Jaki bank chce sie w to bawic?
słyszałem że jest w Polsce kilka banków zaczynających LC od 10 000 USD. nie sprawdzałem jednak tej informacji, więc mogę się mylić.
andachiel napisał(a):
I komu oplaca sie koszta?
koszta mogą się opłacać, albo i nie. rozwiązanie (TT czy LC) się dobiera pod konkretny cel biznesowy. czasami rozwiązanie droższe jest bardziej opłacalne

jak masz kontrakt z supermarketem na gwiazdkowe mikołaje, a towar spóźni się o 1 miesiąc? kto Ci kupi te mikołaje? no fakt, dzięki TT bedą tańsze o 0.30pln... tylko po co komu mikołaj w lutym?
andachiel napisał(a):
LC jak bardzo sie go pragnie to od 50k USD a tak na prawde to od 100k i stalym kontrakcie a nie jedno razowych zamowieniach...
LC w prosty sposób załatwia Ci przestrzeganie terminu dostawy.
Jest to szczególnie ważne przy pierwszych zamówieniach, kiedy to nie znasz dostawcy.
Przy pierwszym zakupie (zresztą nie tylko) na TT możesz się jedynie modlić. I zazwyczaj modlitwy nie pomagają...
dostawca poda Ci jeden z 99 standardowych powodów, dla którego Twój towar się opóźni

wpłaciłeś depozyt (czyt. wpadłeś)... pozostaje Ci jedynie grzecznie czekać... aż Twój łaskawca zechce się zająć produkcją.
andachiel napisał(a):
Nic nie zastapi 2,5k na bilet i dwoch trzech tyg w chian wraz z zabawa w trzaskania z bata w chinczykow.
fakt, bezpośrednia wizyta w Chinach to najlepszy sposób na zdobycie doświadczenia... ale jak wszytko trzeba to zrobić z głową, bo może z tego wyjść droga wycieczka.
2500 bilet, dawno nie leciałem na trasie Polska-Chiny-Polska... ale ta cena pachnie mi to przesiadką w Moskwie...
4500 hotel, 21 dni * 400rmb (średniej jakości hotel, bez fajerwerków)
2000 jedzenie, 21 dni * 200rmb ("świeżaka" na każdym rogu będą kasować potrójnie... ale powinno wystarczyć)
====
9000 pln to tak na początek
plus przejazdy lokalne po chinach (taksówki/pociągi/samoloty) i inne masaże oczywiście.
może 15000 nie starczyć. LC chyba wychodzi trochę taniej.