Ogólnie CIETAC ma pomagać rozstrzygać spory i ew. dowalić kare stronie która czegoś tam nie dotrzymała, są odpłatni(za ich usługi trzeba płacić).
Przykładowo moja sprawa co 10 podnośnik miałem zawyżoną nośność o 1T chciałem załatwić polubownie ale się po prostu nie dało(chińczyki powymieniali wadliwe wszystko na ich koszt, ale dali takie same...) więc zgodnie z umową
pkt. 14
14.ARBITRATION: All disputes in connection with this S/C or the execution thereof shall be settled amicably by negotiation. In case no settlement can be reached, the case under dispute shall then be submitted to the China Economic Trade Arbitration Commission for Settlement by arbitration accordance with its rules of arbitration. The decision made by the Commission above mentioned shall be accepted as final and binding upon both parties. The fees for arbitration shall be borne by the losing party unless otherwise awarded.
Zgłosiliśmy naszą sprawę tam(obydwoje myśleliśmy że mamy racje i chińćzyk i ja, więc naszą sprawą zajął sie CIETAC chyba się przeszli z komisją do ich fabryki(to był producent) dowalili karę, wymienili mi podnośniki, ale musiałem pokryć koszty CIETAC w porównaniu z całokształtem i tak wyszedłem na +. To chyba tyle jeżeli nic nie pokręciłem. Sprawdź czy miałeś taki pkt. zawarty w umowie, ale chyba miałeś jeżeli firma nie jest firmą "krzak".
Trochę namieszałem ale jestem na urlopie(od środy do środy balety non stop a internet z telefonu komórkowego który służy za modem do laptopa w wynajętej sali weselnej)