Stawki byly ustalane przed nadaniem ladunku po dwoch stronach, klient kupowal towar na EXW i zarowno po jednej i po drugiej stronie mielismy czyste relacje, bo koszty placil klient. Pozniej, czesc faktury zostala obnizona po stronie polskiej CISF zostal skasowany calkowicie (widac dalej), wynosil 160EURO. Faktura byla rozliczana z Euro, a nie z USD tak ja wystlali naszemu agentowi w Chinach.
Dzisiaj sprawa zostala wyjasniona do konca, klient zaplacil mimo wszystko za duzo bo w EURO (musial szybko odebrac ten towar, zeby sprawdzic na maszynach), ale agent z Chin interweniowal ponownie i ma miec oddana kase i rozliczone w dolarach, jakby nie patrzec stosunek Euro do USD to 30%.
Towar dzisiaj zostal odebrany reszta kasy ma zostac oddana, wygladalo to tak na poczatku z Polskiej strony:
Ladunek 1.6cmb, probki plyt plexi do fabryki:
Po ustaleniu kosztow po wszystkich stronach, koszty podane przez agenta Baltic oriental Lines w Polsce naszemu agentowi w Chinach:
Cytuj:
目的港的费用:
1.THC :USD 75 W/M
2.LCL:USD35 w/m
3.D/O: USD70/BL
4.ERS (Equipment Repositioning Surcharge):USD 8 w/m
Po przyplynieciu towaru koszty z BOL:
Cytuj:
Dzień dobry,
Informujemy, że na dzień 23/08 planowane jest wejście statku z towarem dla Państwa
1PALETA/1240kg/1.63cbm EXTRUDED ACRILIC SHEET
Do zwolnienia towaru wymwgane są 3 sztuki oryginalnych Bill of Lading, proszę je wysłać na adres:
Baltic Oriental Lines Sp. z o.o.
ul.Waszyngtona 34/36 pok.333
81-342 Gdynia
Poniżej informacja o kosztach ciążących na przesyłce, płatnych przed wydaniem towaru:
1.THC: 122,25 EURO
2.LCL SERVICE: 57,05 EURO
3.D/O FEE: 85 EURO
4.ERS: 13,04 EURO
5.ISPS: 15 EURO
6.CISF: 159,41 EURO ??? Co to jest ????
Składowanie: 3 pierwsze doby wolne od opłat (od dnia dostępności towaru w magazynie celnym BCT) ??? WTF - mialo byc 7 ??? nawet Chinczyk padl na pysk!
Każda następna rozpoczęta doba: 12,23 euro/doba ??? WTF ???
Koszt podjęcia towaru z terminalu BCT: 85 pln ??? WTF ???
Kolejny email po interwencji:
Cytuj:
Towar dla Państwa został złożony w magazynie celnym Bałtyckiego Terminalu Kontenerowego ul. Kwiatkowskiego 60 Gdynia,można przystępować do czynności celnych - dokumenty z rozładunku w załączeniu.
Która agencja celna zajmie się odprawą/trasnportem?
Przypominam, że do zwolnienia towaru wymagane są 3 szt. oryginalnych bill of lading,proszę je wysłać na adresj/n
Baltic Oriental Lines Sp. z o.o.
ul.Waszyngtona 34/36 pok.333
81-342 Gdynia
Składowanie: 3 pierwsze dni wolne od opłat Każda następna rozpoczęta doba: 12,23 pln
Jednocześnie informuję, że otrzymaliśmy od naszego agenta z Chin informację o radukcji kosztów ciążących na przesyłce - j/n !!! glupa pala do konca bo nie wiedza, ze po tej stronie jest Polak, Chinczyk ich z...utal chyba po calosci !!!
1.THC: 122,25 EURO
2.LCL SERVICE: 57,05 EURO
3.D/O FEE: 70 EURO
4.ERS: 13,04 EURO
Powrócę z fakturą
Klient wreszcie musial odebrac ten towar wiec to oplacil, ale nijak ma sie to z tym co mial zaplacic wg. pierwszego maila.
Firma dziwna nie pozwalaja na wpisywanie kosztow LCL mam na mysli armatora.
Reasumujac stoimy na tym, ze maja obliczyc to w USD, wystawic fakture koregujaca i oddac nadplacona kase.
Tylko dzieki intwerwencji Chinczyka.
W dniu dzisiejszym jak wspomnialem dostalismy namiar do Pana jak nizej (otrzymalem to jako zrzut wiec tak przedstawiam):

Ktory wyjasnil, ze niestety nastapila pomylka i zamiast USD policzyli w EUR, ciekawe ile takich pomylek jeszcze sie trafia.
Wyslalem do tego agenta w Polsce 2 ladunki, o pierwszym nie bede wspominal, bo to jest szok, ale to bylo w lipcu, klient nieswiadomy nie zadzwonil do mnie i towar odebral. anyway ja uwazam, ze nigdy wiecej tej firmy.
fakt jest taki, ze oni sobie nie zdawali sprawy, ze tu w Chinach jest Polak i klient, ktory nota bene jest moim przyjacielem, bo takie mam relacje z klientami, zadzwoni do mnie i powie: slawek k. mac co to za koszty w Polsce mi d...ebali. a my od razu sie za to zabralismy i to jest kontrola kosztow.
armator nie zezwolil na wpisanie kosztow lcl w B/L, ale w kadym przypadku wpisujemy koszty w konosament i nie ma mozliwosci, zeby ktos zalozyl walka.
ja jak uslysze jeszcze raz, ze odbiorca jest ta firma, to bardzo grubo sie zastanowie, chyba, ze pokaza klase i beda pracowali jak normalna firma.